Sađenje

2013-02-25_09.13.38Čili paprike se gaje kao ukrasne biljke a i zbog svojih plodova.Koriste se dok su jos u zelenoj fazi u nekim kuhinjama ili kad sazru i poprime crvenu,žutu..čokoladnu boju u zavisnosti od vrste.Uslovi za rast se ne razlikuju mnogo od onih koji su potrebni recimo za paradajz,ali će bolje uspevati u nesto toplijem i vlažnijem okruženju poput plastenika.Mogu se uzgajati i na otvorenom prostoru ali im treba obezbediti dovoljnu količinu sunca tokom čitavog perioda.Sa sejanjem treba početi dosta rano,januar-februar mesec u zatvorenim propagatorima i kasnije prebaciti napolje,kada nema više mrazeva i niskih temperatura.Jedino tako će se biljkama obezbediti neophodno vreme da postignu punu zrelost i da do početka hladnih i kraćih dana biljka ima zreo plod. DSCN3088 Za dobar rod biće vam neophodan veoma dug period,naročito za vrste iz porodice Capsicum chinense kojima je potrebno i do nekoliko nedelja da proklijaju(većina proklija za dve nedelje) tako da je prvi preduslov krenuti veoma rano.Februar ili mart,a ako imate uslove za dodatno osvetljenje i ranije.

Za početak treba nabaviti seme,ako je moguce od bude od prethodne sezone,starije ima manju klijavost.Nije neophodno ali moze se potopiti pre sađenja da prenoci u vodi ili u vlažnoj salveti.To olakšava i ubrzava klijanje.

Nakon toga na redu je sađenje u neki supstrat,tresetne plocice ili neku zemlju sitnije strukture.Klasman-ov supstrat 1 se  dobro pokazao u ovoj fazi.Ako se sadi u kontejnerimapredviđenim za proizvodnju rasada čitav posao je prilicno pojednostavljen-nema gomile čaša,tacni,saksija.

Tresetne Pločice

Tresetne Pločice

Kontejner za rasad

Kontejner za rasad

Tresetne pločice su jednostavan ali ne i najjeftiniji način.Pre upotrebe ih treba preliti vrelom vodom da nabubre i dostignu punu velicinu,a nakon hladjenja se polaže seme u njih.Kada je kontejner u pitanju on se napuni sa supstratom,malo sabije i ponovo dopuni tako da ostane par milimetara slobodnog prostora do vrha.Nakon polaganja semena supstrat se dobro zalije.Najbolje sa nekom prskalicom.

Veoma bitan faktor je temperatura i vlaga.Za uspešno klijanje temperatura supstrata treba da bude izmedju 24-27 stepeni i da je konstantno vlažan.Previše vode dovodi do truljenja semena,a premalo do sušenja supstrata i prestanka klijanja.Previsoka temperatura takodje deluje pogubno za seme.Kada se jednom uspostavi balans,uspeh je zagarantovan.

Posle tretmana vrelom vodom

Posle tretmana vrelom vodom

U zavisnosti od količine semena sa kojim se raspolaže,može se staviti i po nekoliko komada u jednu tresetnu pločicu ili jednu pregradu kontejnera.Kasnije kada krene klijanje sav višak se jednostavno isčupa ili presadi. CAM00329   Bez obzira u šta se sadi,seme se postavlja na dubini  od 4-5 mm,dublje nema potrebe.Prisustvo svetla u ovoj fazi nije potrebno,samo konstantna temperatura i vlaga. CAM00261 U zavisnosti od vrste paprike,vreme do prvog klijanja varira.U većini slucajeva za desetak dana dobar deo semena će proklijati,dok kod pojedinih vrsta treba čekati i nekoliko nedelja. Kada prve semenke proklijaju prisustvo svetla je neophodno.To može biti neki osunčan prozor a ako nema uslova za to potrebno je veštačko osvetljenje.Bez dovoljno svetla dolazi do izduživanje mladih biljki i postaju krhke. Dodatno osvetljenje mogu biti neonke ili štedne sijalice(CFL-compact fluorescent lamp)kao jeftinija varijanta ili neke od stednaHPS sijalica (High Pressure Sodium) koje su u startu nešto veća investicija.hps                  Ako se koriste klasicne neonke ili CFL sijalice temperatura svetla treba da iznosi 6400k u fazineonka rasta ili 2000k u fazi cvetanja.Sijalice se postavljaju  na rastojanju od svega par santimetara iznad biljki(veoma malo se greju pa nema opasnosti za biljke) Klasična sijalica nema efekta,samo razvija nepotrebno visoku temperaturu.   nastavak sledi…..

Print Friendly